Сошиено срце

0
212

Магична приказна за едно тајно знаење кое со векови се пренесува од мајка на ќерка. Младата жена која ќе биде посветена во тајната открива во старото ковчеже посебен дар, но и чудесна способност пресудна за нејзиниот живот. Фраскита Караско добива прибор за шиење и конци со дотогаш невидени бои, со кои создава чуда. Таа умее сè да сошие, сè да закрпи, па дури и раздвоената душа. Но исплашени од убавината што ја гледаат а не ја разбираат, селаните ја исмеваат младата Фраскита и го претвораат нејзиниот дар во проклетство. А кога нејзиниот збудален маж во борба со петли ги губи и куќата, и земјата, па дури и неа самата и нејзиниот сон, таа го напушта селото и тргнува во светот кој никогаш дотогаш не го видела.

Прокоцканата жена и нејзините пет необични деца поминуваат долга голгота – преку морето и пустината, до едно мало арапско гратче во кое Фраскита ќе ги проживее последните денови од животот. Тука таа ги шие последните венчаници – за своите ќерки, и им ги пренесува во наследство сите тајни приказни, рецепти, молитви и проклетства.

Книгата е издание на ПАБЛИШЕР и е објавена како дел од проектот Калеидоскоп поддржан од програмата Креативна Европа на Европската Унија.