Премиерот на Холандија одговори зошто оди со велосипед на работа

0
427

Не е чудо што холандскиот премиер Марк Руте ужива да патува во својата канцеларија таму. И неодамна тој го направи патувањето со велосипед што е можно почесто. „

Не возев многу последните 10 години. Но, во последните две години, повторно имав сопствен велосипед и, кога времето дозволува, јас патувам во канцеларијата на тој начин “, рече тој пред Светскиот економски форум.

Холанѓаните се славни по љубовта кон велосипедизмот. Во 2018 година, земјата имаше повеќе велосипеди од луѓе: 23 милиони спрема 17 милиони. Повеќе од една четвртина од сите патувања во земјата се прават со велосипед и од нив, четвртина се за до работа, како Рут.

Тој објаснува зошто одамна е таков феномен: „Холанѓаните сакаат велосипедизам затоа што ние сме мала земја. Мора да се снајдеме од А до Б. И секако да земеме автомобил, да, е опција, но имате метеж плус влијанието врз животната средина. Од старите времиња, скоро од крајот на 19 век, се навикнавме да носиме велосипед “.

Рамниот пејзаж на земјата е совршен за патувања на две тркала. Но, таа исто така внимателно ја дизајнираше својата транспортна инфраструктура за промовирање на возење велосипед.

Здравствените придобивки од возењето велосипед се добро познати: го намалува ризикот од болести како што се дијабетес и кардиоваскуларни заболувања и може да помогне во зајакнувањето на менталната благосостојба.

Една студија за 2015 година открила дека повеќе од 6.000 смртни случаи во Холандија се спречуваат секоја година поради возење велосипед, и додава шест месеци на просечниот животен век.