Како да подготвиме домашна чорба од риба?

0
212

Домашна чорба од риба во периодот на пости и вируси, од вештите раце на Теа Готви.

За подготовка на овој рецепт за 4-5 лица се потребни следните состојки:

– глава, опашка и икра или млеч од риба (крап)

– 3-4 моркови, средна големина

– ½ главица корен од целер

– 1 пашканат

– млад кромид или праз (по желба)

– 1 компир

– 1,5 – 2 л. вода

– мешан сув зеленчук

– сол и црн бибер

– масло

– 1 лажица брашно

– лист од целер или магдонос (по желба)

Време на подготовка 30-45 минути.

Сите состојки исецкајте ги на ситни парчиња или во сецко. Во садот во кој ќе ја правите супата ставете масло да се загрева и откако ќе се загрее ставете ги морковите да се пропржат 2-3 минути. По некоја минута пржење додадете ги претходно исецканите моркови. Налејте вода, додадете ги сите останати состојки, зачинете и посолете. Во исто време ставете ги и деловите од рибата. Варете 15 до 20 минути. Со лажица решетка извадете ги сварените делови од рибата во посебен сад, а чорбата тргнете ја од оган. Откако рибата внимателно ќе ја исчистите со помош на две вилушки, вратете ја во чорбата (икрата или млечот згмечете ги со вилушка во друг сад за да не се измешаат со коските). Во тавче на оган ставете малку зејтин и една лажица брашно да се пропржи за да добие златно жолта боја. Оваа запршка ставете ја во чорбата која ќе и даде густина и посебен вкус ( за оние кои не конзумираат брашно, може и без оваа запршка). Вратете ја чорбата на оган, додадете бибер и исецкан лист од целер или магдонос и по 2 минути варење исклучете го огнот.

На здравје и уживајте.