Дали знаевте дека краткото еспресо има помалку кофeин од долгото?

0
286

Значи, еспресо е пијалок, кој се прави со употреба на апарат што врие врела вода и целиот процес трае околу 20 секунди. Краткото еспресо е силно, полно со вкус и омилено кај оние кои се сметаат себеси за вистински познавачи и љубители. Затоа истите овие луѓе можат да го загубат својот темперамент кога келнерот не ја знае разликата помеѓу двојно, кратко и продолжено еспресо.

Најлошото нешто што можете да го направите за себе е да нарачате подолго еспресо со ладно млеко. Еспресото не е силно, силна е екстракцијата на кафе, богата со вкус. Кога ќе ја пуштите машината, водата минува низ кафето, како што водата поминува, кофеинот се ослободува. Колку подолго кафе, толку повеќе кофеин.

Иако повеќето мислат дека ако во еспресото ставите повеќе вода, тоа ќе биде послабо, сепак не е така.